Hogyan válaszd ki a kiskedvenced?

Hogyan válaszd ki a kiskedvenced?

Soha ne dönts pusztán külső vagy fajta alapján. Sokkal fontosabb, hogy a kutya vagy a cica vérmérséklete és tulajdonságai a Te életritmusodhoz passzoljanak. Egy aktív, feladatéhes kutya biztosan meg fogja nehezíteni a napjaidat, ha szereted a nyugalmat és a pihenést. És ez fordítva is igaz. Mindenképpen személyesen válaszd ki az igazit, és tölts el vele egy kis időt, mielőtt hazaviszed.

Tartalomjegyzék

Fajtatiszta vagy keverék?

Bár a menhelyen (sajnos) egyre több a fajtatiszta állat is, azért többnyire keverék állatokat találsz. Ez azonban ne ijesszen meg. A keverék állatok sokszor tovább élnek, edzettebbek és néha még jobban is taníthatók, mint fajtatiszta társaik. A betegségekkel szembeni (ált.) jobb védekezőképességük leginkább abból adódik, hogy nem öröklik a tipikus fajtabetegségeket.

Kölyök vagy felnőtt?

Sok leendő gazdi ragaszkodik a kölyök állatokhoz, és ők általában három dolog miatt teszik:

  1. minden kölyök aranyos
  2. saját nevelést szeretnének a kezdetektől
  3. az együtt töltött idő várhatóan hosszabb

Ebben nincs semmi rossz, azonban mielőtt arról döntesz, hogy milyen korú állatot veszel magadhoz, érdemes megfontolnod az alábbi szempontokat is, amiket jellemzően a felnőtt vagy idős kutyákról mondhatunk el:

  • sokszor hálásabbak, ragaszkodóbbak tudnak lenni, hiszen ők már megtapasztalták, milyen gazdi nélkül
  • kiforrott személyiségjegyeik, tulajdonságaik vannak, nem jön a foguk, nem rágnak annyit
  • nem nőnek tovább, nincs zsákbamacska, hogy mekkorák lesznek
  • általában már szobatiszták és legtöbbjük pórázhoz szokott
  • koruk miatt kisebb eséllyel indulnak a leendő gazdiknál, és könnyen előfordul, hogy éveket töltenek a menhelyen igazi gazdi nélkül, árván, így Te lehetsz a megmentőjük.

Akár fajtatiszta, akár keverék, akár kölyök, vagy akár felnőtt állat mellett döntesz, látogass ki hozzánk, és segítünk a választásban!

Hogyan várd az új családtagot?

Mielőtt a kiválasztott kutyát vagy cicát hazaviszed, először otthon kell előkészíteni a helyét. A lakásban tartott állatok részére egy nyugodt sarokban elhelyezett szőnyeg, pléd, párna, kutya- vagy cicakosár tökéletes megoldás. A cicák szeretnek magasabb helyeken feküdni, mint a padló. Szükség lesz továbbá két tálkára. Egy a friss, tiszta ivóvíznek, ami mindig legyen elérhető számára. 

A másik pedig az eledelnek. Célszerű olyat tálat beszerezni, amit nem tud felborítani. Ha kölyökről van szó, legyen olyan saját játéka, amit se lenyelni, se szétrágni nem tud. A veszélyes ill. féltett tárgyakat, mérgező növényeket, elektromos kábeleket igyekezz elkeríteni vagy eldugni előle. Benti cica esetén szükséged lesz továbbá egy “macskavécére” (almos tálca, lapát és macskaalom), valamint érdemes egy kaparóoszlopot is beszerezni.

Ha a kertben szeretnéd tartani

A kertben tartott állatok részére olyan helyen kell egy védett kuckót készítened, ahol zord időjárás esetén is szélvédett és száraz helyet biztosít a befogadott kutya, cica számára. A hely mérete és kialakítása olyan legyen, amit télen az állat a testhőmérséklete segítségével „ki tud fűteni”.

Kertben tartott kutyánál nagyon fontos a megfelelő állapotú, sűrűségű és magasságú kerítés. Ha nincs más megoldás, akkor lehetséges kennel kialakítása is, de ennek elégséges méretűnek kell lennie, a nyári kánikula idején pedig a megfelelő árnyékolásról is gondoskodnod kell. Télen pedig ügyelj arra, hogy a ivóvize ne fagyjon be. A rendszeres, kennelen kívüli mozgást is biztosítsd egész évben.

Vigyázz a túlárazott kutyaházakkal

Gyakran árulnak mutatós, de nagyon rossz kialakítású kutyaházakat az áruházakban, ráadásul meglehetősen drágán. Az ideális szerkezetű és kialakítású házikók elkészítéséhez, megtalálásához állatgondozóink szívesen nyújtanak hasznos tanácsokat.

Ezek is érdekelhetnek

Hasznosnak találtad? Oszd meg az ismerőseiddel is!
Köszönjük, ha támogatásoddal segítesz Védenceinken!