8+1 kérdés, hogy megtudd készen állsz-e az örökbefogadásra

8+1 kérdés, hogy megtudd készen állsz-e az örökbefogadásra

Szeretnénk segíteni abban, hogy felkészülten érkezz új társadért a menhelyre, vagyis tudd, hogy mit hozz magaddal. Mielőtt azonban rátérnénk a tudnivalókra, kérjük, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, és fontold meg jól az örökbefogadást, hiszen egy állat közel annyi időt, energiát és pénzt igényel, mint egy gyerek. Mindenkinek az a jó, ha előre kiderül, tudod-e/szeretnéd-e mindezt biztosítani.

Tartalomjegyzék

1. Tudod biztosítani a rendszeres gondozást, ápolást (kutya esetén a sétáltatást is) az elkövetkezendő akár 10-15 év során?

Egy lakásban tartott felnőtt kutyát minimum napi 3-szor kell sétáltatni, és nem jó egyedül hagyni 8-10 óránál tovább. Gondolj csak bele, Te meddig bírod WC nélkül. Naponta legalább egy olyan hosszabb sétára is szüksége van, amikor kifuthatja magát. Ez Neked is jó, mert ha rendszeresen levezeti a fölösleges energiáit, könnyebben tudod majd kezelni és kisebb eséllyel alakulnak ki nála viselkedési frusztrációk. Még a kertben tartott kutyáknak is szüksége van társaságra, valamint napi 1 hosszabb sétára a gazdival. A cicák ugyan önállóan intézik el napi szükségleteiket, de a gazdi közelsége, törődése nekik is ugyanolyan fontos. Ha pedig kinti, vagy kijárós a cica, naponta érdemes ellenőrizni, minden rendben van-e vele, nem sérült-e meg.

2. A családod minden tagja egyetért azzal, hogy új családtag kerüljön az otthonotokba?

A pusztán megtűrt állat sok vita alapja lehet, és gyakran előfordul, hogy pont akkor adják ki az útját, amikor már beilleszkedett a családba, és nagyon ragaszkodik minden emberhez. Ilyenkor a búcsú mindenkinek fáj. Az állatnak viszont nem tudod elmondani, mi történik vele.

3. A szomszédok is belegyeznek abba, hogy állatot tarts?

Ha társasházban vagy panelban laksz, feltétlenül tájékozódj (pl. a közös képviselőtől), hogy milyen szabályok, törvények vonatkoznak az állattartásra. A legtöbb helyen ugyanis szükséged lesz a szomszédok írásos beleegyezésére (általában a falszomszédokéra), hogy hazavihess egy állatot. Ha ugyanis a kutya vagy cica megérkezése után derül ki a nemtetszés, abból utólag nagy gondok lehetnek, és bizony előfordulhat, hogy vissza kell hoznod őt a menhelyre. Családi házban, kertben tartott állat esetén is győződj meg róla, hogy a szomszéd is szívesen látja-e az új jövevényt. Sajnos nem ritka, hogy megmérgezik, vagy egyéb módon látják el a baját.

4. Tudod biztosítani a rendszeres védőoltásokat, valamint a külső és belső paraziták elleni védelmet? Ha a kutyád/cicád megbetegszik, vagy balesetet szenved, akkor el tudod vinni az orvoshoz?

Ha társasházban vagy panelban laksz, feltétlenül tájékozódj (pl. a közös képviselőtől), hogy milyen szabályok, törvények vonatkoznak az állattartásra. A legtöbb helyen ugyanis szükséged lesz a szomszédok írásos beleegyezésére (általában a falszomszédokéra), hogy hazavihess egy állatot. Ha ugyanis a kutya vagy cica megérkezése után derül ki a nemtetszés, abból utólag nagy gondok lehetnek, és bizony előfordulhat, hogy vissza kell hoznod őt a menhelyre. Családi házban, kertben tartott állat esetén is győződj meg róla, hogy a szomszéd is szívesen látja-e az új jövevényt. Sajnos nem ritka, hogy megmérgezik, vagy egyéb módon látják el a baját.

5. Ha elutazol, el tudod vinni magaddal az állatot, vagy van lehetőséged rábízni valakire, akit ő is jól ismer?

A kötelező védőoltások összege és a féregtelenítés költsége felnőtt állat esetén évi kb. 6-8.000 Ft kiadást jelent. Ezen kívül érdemes költeni a kullancsok elleni védelemre is (cseppek vagy védőnyakörv formájában), ez további néhány ezer forintot jelenthet. A kölyök állatok korrekt védőoltásai az első évben körülbelül a felnőtt állatok éves oltási költségeinek másfél-kétszeresét teszik ki. Ha számolunk egy kicsit, évente nagyjából néhány mozijegy árából biztosítható egy egészséges állat alap védelme, ennyit azonban feltétlenül szükséges rá fordítani.

6. Ha már van másik állatod, jól ki fognak jönni egymással?

Akár cicát, akár kutyát fogadsz örökbe, feltétlenül teszteld le őket egymással, és kövesd figyelemmel az első néhány együtt töltött órájukat. Ha az összeszoktatás miatt szeretnéd kihozni a már meglévő kedvencedet a menhelyre, természetesen nincs akadálya, ezt azonban kérjük, minden esetben jelezd előre, és hozd magaddal az állat érvényes oltási papírjait.

7. Ha a későbbiekben (10-15 éven belül) kisbaba érkezik a családba, számíthat Rád továbbra is a kedvenced?

Megnyugtatásul írjuk, hogy az állat megfelelő nevelése, felkészítése és az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett semmilyen veszély nem fenyegeti a kisbaba vagy a kismama épségét, egészségét. Így az új családtag érkezésekor nem kell megválnod az állattól. Sőt, számos kutatás bizonyítja, hogy az állat mellett felnövő gyerekek sokkal empatikusabbak, alkalmazkodóbbak és sok esetben jobban megállják a helyüket az életben akár testileg, akár lelkileg. Ha aggodalmaid vannak, kérd ki az állatorvos tanácsát időben, vagy tedd fel nekünk kérdéseidet, és meglátod, minden rendben lesz.

8. Ha 10-15 éven belül tervezett vagy előre nem várt költözésre kerül a sor, mehet Veled a kutyád/macskád is?

Rengetegen válnak meg hű társuktól csak azért, mert el kell költözniük. A menhely tele van ilyen állatokkal. Mielőtt befogadsz egy kutyát vagy egy macskát, alaposan gondold végig, hogy tudsz-e rá hasonlóképpen tekinteni, mint bármely más családtagodra, akit attól még, hogy esetleg kisebb otthonba, pl. családi házból lakásba költözöl, nem teszel ki az utcára, nem adsz le a menhelyen.

9. Rendelkezel a kutya/cica neveléséhez szükséges kellő tapasztalattal? Ha nem, akkor kész vagy megtanulni, hogyan "beszélj" az állatok nyelvén?

Sem a cica, sem a kutya nem embergyerek. Az egyik legnagyobb hiba, amit a nevelés során el lehet követni, hogy úgy bánunk állataikkal, mintha azok emberek volnának. Elhalmozzuk őket szeretettel, étellel, játékokkal, nekik készült ruhákkal és egyéb tárgyakkal, de a sok kényeztetés mellett nem adjuk meg nekik azt az iránymutatást, amitől valóban boldog, kiegyensúlyozott állatokká válhatnak. Márpedig az ő természetes közegükben mindig van egy vezető (egy falkavezér), aki irányít. 

Ha Te nem irányítasz, majd ő fog. Abból pedig sok jó nem származik. 

Kibillen az egyensúlyából, nem tudja, hol a helye, és frusztrált vagy esetleg agresszív lesz. Ugye, Te is láttál már elkényeztetett ölebeket, akik még a gyerekekre is vicsorogtak? Ez nem cuki, hanem veszélyes. Nagyon fontos tudnod, hogy a kedvenced viselkedéséért MINDIG Te, azaz a gazdája vagy felelős. Ezért kell megtanulnod, hogyan lehetsz Te a főnök. Az állatoknak is megvan a maguk pszichológiája, ami mára már komoly tudománnyá nőtte ki magát. Csak hogy két, méltán népszerű kutyapszichológust említsünk: Jan Fennel és Cesar Millan, akiknek könyvei, videói megtalálhatók a legtöbb könyvesboltban vagy az interneten. Tőlük és még sok szakértőtől, kiképzőtől és nevelési tanácsadótól érdemes tanulni, akik nem kiabálással, erőszakkal, vagy testi fenyítéssel igyekeznek nevelni.

Ezekkel a módszerekkel ugyanis maximum azt érjük el, hogy a kedvencünk félelemből tegyen meg valamit. De ez könnyen a visszájára fordulhat. Ne szégyellj tehát tanulni a kutyádról vagy cicádról. Fordíts időt a megismerésére, nevelésére, és a tanulási időszakban légy vele nagyon türelmes. Ez sokszor nem könnyű, de hidd el, a befektetett energia megtérül.

Amennyiben a fenti kérdésekre egyértelmű IGEN a válaszod, akkor jó eséllyel készen állsz az örökbefogadásra.
Hasznosnak találtad? Oszd meg az ismerőseiddel is!
Köszönjük, ha támogatásoddal segítesz Védenceinken!